Kultúra Határok Nélkül – Kárpát-medencei magyar civil együttműködés

 Programok  |   2018. március 05., hétfő

2018 február 24–25-én tartották a magyarországi Csongrád megye több településén a nagyszabású civil találkozót, ahol Zászlóbontás néven indult el egy hároméves európai uniós projekt. A nyitóeseménynek Pitvaros község Művelődési Központja adott otthont, ami nekünk is székhelyünk. A baráti partnerszervezetekkel mi is együttműködő kapcsolatban állunk és természetesen részt vettünk az induló projektben. A Nonprofit Hagyomány Alapítvány, a Nemzeti Együttműködési Közösséggel és az Összetartozunk Szövetséggel közösen tartotta meg a nyitó fórumát annak a hároméves programsorozatnak, amely közel 50 millió forintos támogatást nyert az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP 5. 2. 2. 17-2017) transznacionális együttműködés projekt keretében. A „Kultúra határok nélkül” elnevezésű programban határon belüli és túli települések, önkormányzatok és civil szervezetek működnek együtt az egész Kárpát-medencéből kulturális, szakmai és gazdasági vonalon.

Pitvaros után Mártélyon és másnap Hódmezővásárhelyen folytatódott a program. Nyitóbeszédében Radó Tibor, Pitvaros polgármestere tisztázta, hogy azért kerültek a projektbe, a személyes kapcsolatokon kívül, mert a település erősen érintett volt az 1947–1948as szlovák–magyar lakosságcserében, így szorosabb nemzetközi együttműködésre törekednek. Baksa József, a Nemzeti Együttműködési Közösség elnöke és a Nonprofit Hagyomány Alapítvány projektmenedzsere elmondta, az EFOP 5.2.2. pályázat fő célja a transznacionális együttműködések kialakítása és szélesítése, a civil szervezetek és az önkormányzatok együttműködésének fejlesztése. Ennek érdekében szervezték meg a mostani Zászlóbontás elnevezésű programot, ahol megismerkedhettek egymással a résztvevők.

2018–2020 között a három év alatt összesen 18 találkozóra, műhelymunkára, illetve 12 tanulmányútra fog sor kerülni, szakmai összegző kiadvány és kutatási zárójelentés fog készülni, a projektnek honlapja is lesz. Emiatt a határon túli és magyarországi civil szervezetek, illetve önkormányzatok között állandó lesz az együttműködés és a kapcsolat.