IV. Nemzeti Identitás Tábor

 Programok  |   2018. szeptember 18., kedd

Helyszín: Magyarország, Felvidék
Időpont: 2018.08.03.-12.

Az Összetartozunk Szövetség és a Nemzeti Együttműködési Közösség negyedik alkalommal rendezi az IDEntitás tábort. Az eddigiekhez képest dupla létszámmal, 98 személlyel bővelkedett a tábor részvevőinek a száma. Jöttek Sepsiszentgyörgyről, Temesvárról, Resicabányáról, Kolozsvárról, Kovásznáról, Esztelnekről, Adáról, Szajánról, Tornyosról, Moholról, Nyárádról, Tárnokról, Algyőről, Hódmezővásárhelyről, Mezőhegyesről, Szegedről, Árpádhalomról.

A tábor első helyszíne Túristvándi volt, ami híres a platánfájáról, amely alatt Kölcsey Ferenc megírta a himnuszt. Panyolán folytatódott a program, ahol a Csík Zenekar előadása zajlott. Az első nap összehangolódott csapatra még mozgalmasabb programok vártak. A következő napon Tiszacsécsére utaztak, ahol Móricz Zsigmond emlékháza került megtekintésre, majd ezután a tiszakóródi bukógát következett. A tiszakóródi látogatást követően a csapat a panyolai fesztiválon ebédelt, közben a panyolai polgármesteri hivatal kommunikációs referensének panyolai bemutatóját hallgathatták. Az előadás után szabadidős tevékenységek jöttek, mint kosárfonást, nyaklánc és karkötő készítést tanulhattak a résztvevők, majd a tivadari Tisza partján töltötték az idő hátralévő részét. A harmadik napon a reggelit és a sátorbontást követően Szatmárcsekén meglátogatták Kölcsey Ferenc nyughelyét. A megemlékező műsort követően a szatmárcsekei temetőgondnok a temető egyediségéről beszélt. Szatmárcsekei látogatást követően a telkibányai campingben kaptak szállást, ahol a diákok előadást tartottak.
A negyedik napon Felvidékre történt az utazás, ahol vizitre került a borsi kastélyt, ahol II. Rákóczy Ferencz született, majd a kassai dómban megtekintették nyughelyét is. Kassa után a telkibányai szálláshelyen Beke István bányamérnök előadását hallgatták a településről. Az ötödik napon a füzéri várat majd Krasznahorka várát látogathatták meg a résztvevők.  Krasznahorka váránál a tábor résztvevői csoportosan elénekelték a Krasznahorka büszke várát. A várlátogatásokat követően a csoport a Rozsnyó melletti településen, Berzétén foglalt szállást. A berzétei szálláshely wellnessel, lovardával rendelkezett, ezért a résztvevők kihasználhatták a panzió adta lehetőségeket. A hatodik nap a gombaszögi barlanglátogatással kezdődött, amely a Szlovák Karszt Nemzeti Parkban található, Rozsnyó és Pelsőc között Szalócon. Egyike azoknak a barlangoknak, amelyek az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai részeként az UNESCO Világörökség részei. A gombaszögi barlanglátogatás után megtekintésre került a Pálos Monostor, majd Borzováron a református templom. A nap végén a berzétei szálláson történt a lepihenés, ahol este táncház, és kézműves foglalkozás várt mindenkit.
A hetedik napon Berzétéről Szepesszombatra utaztak a résztvevők, ahol Székely Tibor emléktáblájánál tisztelegtek, szülőházánál pedig elénekelték világjáró kedvenc dalát az „A csitári hegyek alatt” magyar és eszperantó nyelven. A zsidó származású felfedező, eszperantista, író és világutazó volt. Élete során 74 országban, mind az öt kontinensen tett nagyobb utakat. A szepesszombati megálló után Lőcsére utaztak, amelyről Jókai Mór: A lőcsei fehér asszony regényét írta. Lőcsén megcsodálhatták az egykori Magyarország egyik legszebb templomát a 100 évig épült Szent Jakab-templomot. A nap végén a szálláshely fele vezető úton egy alagútban a busz a lerobbant, ezért a szálláshelyre való eljutás elhúzódott, de megoldódott.
A nyolcadik napon a betléri kastélyt következett. Ez a kastély egyetlen olyan kastély Szlovákia területén, amely a második világháború után nem volt átépítve és az eredeti gyűjtemények megmaradtak benne. A reprezentatív építményt történelme szoros kapcsolatban áll az Andrássy nemzedékkel.  Több mint 80 hektáros romantikus építményekkel, műbarlanggal és vízeséssel ellátott csodálatos angolpark veszi körül. 1955-ben államosították és múzeummá vált.
A betléri utazást követően a táborozók a berzétei szálláshelyen gyakoroltak az esti dalpárbajra és a Ki mit tud? versenyre. A nyerteseket megjutalmazták és külön díjban is részesültek. A kilencedik napon az identitástábor résztvevői Kiskunfélegyházára utaztak, ahol elfoglalták a tábor utolsó szálláshelyét. A szálláshelyek elfoglalását és az ebédet követően Bugacra mentek, a 2018. évi Kurultaj Fesztiválra. Ez a szó a törzsi rendszerben és az erre épülő törzsi szövetségekben élő sztyeppei lovasnomád kultúrák szinte mindegyikében megtalálható. A törzsi gyűlés az ősi magyar kultúra része. Ma a Kurultaj- Magyar Törzsi Gyűlés a magyarság és egyben egész Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvénye. Több mint száz, Kárpát medencei magyar hagyományőrző és civil szervezet részvételével valósul meg. Több száz lovas és több ezer gyalogos hagyományőrző (főleg ősi hun, avar és magyar viseletben, páncélzatban) vesz részt benne aktívan. A tizedik napon a tábor résztvevői elbúcsúztak egymástól, majd hazautaztak. A résztvevők sok új helyet, sok új tapasztalatot szerezhettek, de ami a legfontosabb, sok új baráti kapcsolat és együttműködés alakult ki. Nem volt olyan résztvevő, aki a tábor végén ne könnyezte volna meg a búcsúzást. A tábor során sokat tanultak, örömünkben dalra fakadtak, nehéz helyzetekben meg összetartottak. Már elkészült a jövő évi következő identitás tábor programterve. Itt lehet rá jelentkezni!